Windows wont boot :'(

Discussion in 'Windows OS's' started by Nic, May 9, 2006.

  1. Nic

    Nic Sleepy Head

    Likes Received:
    17
    Trophy Points:
    38
    Last night I could hear clicking coming from my PC which I assumed was my hard drive so I just decidedto restart. Then after it had checked for RAM etc I got a white bar across the screen at the bottom (I usually get this just before the windows xp logo with the loading bar comes on) When the white bar filed up the pc just wouldnt boot any furthur. So i restarted and booted in safe mode with no probs. Im in safe mode now...any ideas?

    Nic
     
  2. megamaced

    megamaced Geek Geek Geek!

    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    36
    Okay, so your computer boots into Safe Mode only? Well that tells me that your computer has a driver issue. Have you installed, upgraded or re-installed any drivers recently?

    On a side note, to check your hard drive is in good working order, go into a command prompt and type:

    chkdsk /f
     
  3. Nic

    Nic Sleepy Head

    Likes Received:
    17
    Trophy Points:
    38
    Ive not installed any drivers so Ill check ym hard disk
    EDIT: No good my pc doesnt boot far enough to check the disc. Ive tried a system restore which also was of no use
     
  4. Addis

    Addis The King

    Likes Received:
    91
    Trophy Points:
    48
    Repair install windows. You're gonna have to do it, and the "it might not be windows" excuse is not going to cut it. Unless you want to be sure that its not windows boot with a linux live CD, try doing things and see if you have any problems. If not, then find your XP cd. (or switching to linux would also be good, but thats not going to happen).
     
  5. Nic

    Nic Sleepy Head

    Likes Received:
    17
    Trophy Points:
    38
    Ive already looked for the windows CD I dont have it...I leant it to someone to do a repair on theirs and I cant remeber who. Ive booted from Linux Live and i can use the PC as I can in safemode.

    EDIT: Ive looked at even logger and got

    Event Type: Error
    Event Source: Disk
    Event Category: None
    Event ID: 7
    Date: 09/05/2006
    Time: 08:38:47
    User: N/A
    Computer: BEDROOM1
    Description:
    The device, \Device\Harddisk1\D, has a bad block.

    For more information, see Help and Support Center at http://go.microsoft.com/fwlink/events.asp.
    Data:
    0000: 03 00 68 00 01 00 b6 00 ..h...¶.
    0008: 00 00 00 00 07 00 04 c0 .......À
    0010: 00 01 00 00 9c 00 00 c0 ....œ..À
    0018: 00 00 00 00 00 00 00 00 ........
    0020: 00 be ed 42 25 00 00 00 .¾íB%...
    0028: e9 b5 00 00 00 00 00 00 éµ......
    0030: ff ff ff ff 01 00 00 00 ÿÿÿÿ....
    0038: 40 00 00 84 02 00 00 00 @..„....
    0040: 00 20 0a 12 40 03 20 40 . [email protected] @
    0048: 00 00 00 00 0a 00 00 00 ........
    0050: 00 00 00 00 60 b3 32 83 ....`³2ƒ
    0058: 00 00 00 00 08 d0 3e 83 .....Ð>ƒ
    0060: 02 00 00 00 df 76 a1 12 ....ßv¡.
    0068: 28 00 12 a1 76 df 00 00 (..¡vß..
    0070: 08 00 00 00 00 00 00 00 ........
    0078: f0 00 03 00 00 00 00 0b ð.......
    0080: 00 00 00 00 00 00 00 00 ........
    0088: 00 00 00 00 00 00 00 00 ........

    So Im assuming its a hard rive error which im aslo assuming i cant fix with or without scan disk. Which leaves me with the question is it possible to get files/folders off that hard drive?
     
  6. megamaced

    megamaced Geek Geek Geek!

    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    36
    Have you tried the chkdsk /f command yet?

    In regards to your data, have you partitioned your hard drive? If your personal files are on a different partition to your Windows directory then you could easily transfer them.
     
  7. Nic

    Nic Sleepy Head

    Likes Received:
    17
    Trophy Points:
    38
    I have partitioned my HD mega and I tried chckdik but it would let me run it because the hard drive was in use and it didnt go far enough into the boot to check it. Ive just took my 300gb har drive out and my pcs booted :O. Luckily this hard drive is still under warranty as I only bout it a matter of months ago. Shame Ill lose 300gb of data but at least my pcs workin again :)
     
  8. Karanislove

    Karanislove It's D Grav80 Of Luv

    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    36
    Time to find out that lost 500GB of external disk!
     
  9. Anti-Trend

    Anti-Trend Nonconformist Geek Staff Member

    Likes Received:
    118
    Trophy Points:
    63
    [ot]
    That failed HDD isn't a ... Maxtor ... is it? ;)[/ot]
     
  10. Fred

    Fred Moderator

    Likes Received:
    11
    Trophy Points:
    18
    [ot]
    hah! My thoughts exactly! [/ot]
     
  11. pelvis_3

    pelvis_3 HWF Member For Life

    Likes Received:
    123
    Trophy Points:
    63
  12. megamaced

    megamaced Geek Geek Geek!

    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    36
    [ot]
    Theres nothing wrong with Maxtor :) [/ot]
     
  13. Nic

    Nic Sleepy Head

    Likes Received:
    17
    Trophy Points:
    38
    Nope it was western digital...its my 6y/o Maxtor thats fine lol :)
     

Share This Page